عوارض ایمپلنت دندان چیست؟

عناوین محتوایی که می خوانیم .

ایمپلنت دندان نیز مانند هر جراحی دیگر دارای عوارض کوتاه مدت و بلند مدت می باشد. ولی در مواقعی این عوارض تا مدت ها بیمار را درگیر می نماید. اینکه چرا عوارض ایمپلنت دندان طولانی می شود، به عوامل زیادی بستگی دارد. عوارضی مانند درد، تورم، آبسه در کنار لثه، خونریزی و … جزو عوارض کوتاه مدت این روش می باشد. این گونه عارضه ها بعد از مدتی و با گذر زمان رفع می شوند. ولی برخی عوارض هستند که گذر زمان، وضعیت آن ها را بدتر کرده و مشکلات بیشتری برای فرد به دنبال خواهند داشت. این عوارض در بلند مدت خود را نشان می دهند. از جمله این موارد که باعث طولانی شدن عوارض ایمپلنت دندان می شود، بیماری های مربوط به لثه است. این بیماری ها با گذشت زمان، بجای بهبود مشکلات بیشتری را برای بیمار به همراه می آورند.

انواع بیماری های لثه

گفته شد بیماری های لثه یکی از عوارض است که می توان در پاسخ به این پرسش که چرا عوارض ایمپلنت دندان طولانی می شود؟ بیان نمود. بیماری های لثه به دو نوع مختلف تقسیم می شوند. در این قسمت انواع آن را توضیح داده و دلایل ایجاد و اثراتی را که بجا می گذارد را تشریح خواهیم کرد.

التهاب لثه به صورت خفیف در اطراف ایمپلنت دندان

در این حالت می توان گفت مشکل به صورت ابتدایی ایجاد شده و می توان با اقداماتی به موقع آن را مهار نمود. این عارضه کوتاه مدت بوده و به استخوان فک آسیبی وارد نشده است. التهاب در بافت های نرم اطراف ایمپلنت دندان مشاهده شده و می توان با مراجعه به دندانپزشک و مصرف آنتی بیوتیک ها و یا داروهای مورد نظر مشکل را برطرف نمود. در این حالت ایمپلنت دندان با شکست مواجه نشده است و با اقدامات به موقع جلوی این مورد را می توان گرفت.

التهاب لثه شدید در اطراف ایمپلنت دندان

در این مورد بیماری لثه بسیار پیشرفت کرده و به استخوان فک نیز رسیده است. در این صورت نمی توان گفت به راحتی و با مصرف دارو می توان با این مشکل مقابله کرد. رسوخ بیماری به استخوان فک عوارض بیشتری را به دنبال دارد، حتی در مواردی باعث شکست درمان ایمپلنت دندان شده است. زیرا تحلیل استخوان فک به دنبال تحلیل لثه پیش آمده و در نتیجه استخوان فک توان نگهداشتن پایه و تاج دندان را نخواهد داشت. در دراز مدت لق شدن پایه ایمپلنت دندان منجر به شکست کاشت دندان می شود. احساس درد و ناراحتی زیاد از دیگر عوارض این بیماری می باشد. بهترین راهکار برای رفع این مشکل، جراحی دندان و از بین بردن عفونت است.

علت ایجاد بیماری های لثه چه می تواند باشد

بیماری های لثه و سایر عوارض بلند مدت مربوط به ایمپلنت دندان در اثر عوامل مختلفی ایجاد می شود. این عوامل را می توان تا حدود زیادی کنترل نمود. در این قسمت برای اینکه بدانیم چرا عوارض ایمپلنت دندان طولانی می شود؟ می خواهیم به دو نکته که عامل بروز این عوارض می باشند اشاره کنیم:

انتخاب دندانپزشک برای ایمپلنت

ایمپلنت دندان یکی از روش های مهم و حساس در حوزه دندانپزشکی می باشد. برای انجام این روش نیاز است دندانپزشک باتجربه و متخصص را انتخاب و کاشت دندان را به او بسپارید. لازم است دندانپزشک به خوبی وضعیت دندان را بررسی نماید و هر گونه عامل که منجر به شکست ایمپلنت دندان و بروز عوارض می شود را کنترل و درمان نماید. بیماری های لثه و تراکم استخوان فک دو موردی می باشند که قبل از کاشت دندان باید مورد بررسی قرار گیرند. وجود این بیماری ها باعث بروز عوارض و طولانی مدت بودن آن خواهد شد. نیاز است دندانپزشک با درمان های جانبی نیز مانند پیوند استخوان یا لیفت سینوس به خوبی آشنایی داشته و انجام دهد. بنابراین یکی از روش های کنترل عوارض و جلوگیری از طولانی مدت شدن آن، انتخاب بهترین دندانپزشک و جراح در این حوزه درمانی می باشد.

رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی

یکی دیگر از عواملی که عوارض بعد از ایمپلنت دندان را طولانی و می تواند حتی منجر به شکست روند این درمان شود، عدم رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی بعد از کاشت دندان است.

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

باکتری نقش بسیار مهمی در ایجاد و تشدید بیماری های لثه را ایفا می کند. عدم رعایت نکات بهداشتی مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و .. منجر به رشد باکتری ها در اطراف لثه و در نتیجه بروز این نوع عوارض خواهد شد. با توجه به فاصله کمی که بین لثه و پایه و اباتمنت وجود دارد، نفوذ باکتری به لثه می تواند باعث تحلیل استخوان و شل شدن پایه و اباتمنت شود. لق شدن پایه ایمپلنت دندان در کنار بروز بیماری های لثه منجر به طولانی شدن عوارض ایمپلنت دندان و نهایتا شکست روند درمان می شود.

مصرف دخانیات

یکی از عوامل مخرب در روند کاشت ایمپلنت دندان، مصرف دخانیات می باشد. مصرف دخانیات علی الخصوص سیگار باعث بروز عفونت در لثه شده و این می تواند منجر به بروز بیماری های لثه در اطراف ایمپلنت دندان شود. مراحل کاشت ایمپلنت دندان به این صورت است که در مرحله اول کاشت، لثه باز می شود ، پایه درداخل استخوان فک قرار می گیرد و سپس لثه بخیه زده می شود. مدت زمانی نیاز است تا پایه و استخوان فک به هم جوش خورده و فرآیند درمان تکمیل شود. در این مدت که بین 5 تا 7 ماه طول می کشد، مراقبت های درمانی بسیار اهمیت دارد. عموما افرادی که سیگاری هستند، کمتر به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت می دهند. تشکیل جرم و تجمع باکتری در اطراف لثه از عوامل طولانی شدن عوارض کشات ایمپلنت دندان به شمار می رود.

بیماری های کنترل نشده

یکی از مواردی که می تواند در دراز مدت منجر به بروز عوارض شود، بیماری هایی هستند که کنترل نشده اند. بیماری های مانند دیابت می تواند نقش مخربی در روند درمان داشته باشد. افرادی با قند ناشتای بالای 130 مستعد برای شکست درمان از طریق ایمپلنت دندان می باشند. زیرا نیکوتین موجود در سیگار و نیز دخانیات از جوش خوردن پیچ ایمپلنت دندان و ثابت شدن پایه جلوگیری می نمایند. این عامل باعث لق شدن و در نهایت افتادن تاج دندان و سایر عوارض می شود. تاثیر دیگر دیابت کنترل نشده در جلوگیری از ازدیاد سلول های استخوان ساز و تولید کننده کلاژن است. دیگر بیماری ها مانند میکروواسکولار، بیماری های خود ایمنی و … احتمال عفونت را در لثه افزایش داده و خود عاملی برای طولانی شدن عوارض ایمپلنت دندان می شوند.

 

عفونت

یکی دیگر از عوامل مهم در جوش نخوردن پیچ ایمپلنت دندان و بروز عوارض طولانی مدت، عفونت است. عفونت را می توان از طریق راه هایی مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و دهانشویه کنترل نمود. همچنین پزشک از داروهایی مانند آنتی بیوتیک برای جلوگیری از پیشرفت عفونت در مرحله اولیه درمان استفاده می نماید. تحلیل لثه و به دنبال آن تحلیل استخوان فک از عوارض بروز عفونت در این ناحیه می باشد.

علایم بروز بیماری های لثه

تا این قسمت توضیح دادیم که چرا عوارض ایمپلنت دندان طولانی می شود؟ عدم رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی در کنار انتخاب ناصحیح دندانپزشک برای انجام این روش از جمله عواملی هستند که باعث افزایش طول مدت بروز این عوارض می شوند. تشخیص به موقع و زودهنگام علایم بیماری های لثه، کمک زیادی در کنترل و جلوگیری از طولانی شدت عوارض بعد از ایمپلنت دندان می شود. در این قسمت توضیح می دهیم که چه علایمی نشان می دهد که فرد دچار بیماری های لثه شده است:

  • خونریزی در حین مسواک زدن و خونریزی در اطراف لثه
  • قرمزی و بروز تورم در اطراف ایمپلنت دندان
  • التهاب بافت لثه اطراف ایمپلنت دندان
  • احساس درد در زمان خوردن مواد غذایی و تکان خوردن پایه ایمپلنت دندان
  • احساس مزه بد ناشی از عفونت در دهان

راه های کاهش عوارض بعد از کاشت ایمپلنت دندان

برای اینکه عوارض ایمپلنت دندان طولانی نشود، باید از ایجاد و بروز التهاب لثه و سایر عوارض در دندان جلوگیری نماییم. رعایت نکات مراقبتی از التهاب لثه پیشگیری می نماید . در کنار این موارد بهتر است نکات زیر ار نیز جدی گرفته و از ایجاد التهاب و عفونت در لثه جلوگیری نماییم:

  • مسواک زدن روزی دو بار با استفاده از خمیر دندان های ضد باکتری برای جلوگیری از تجمع باکتری در اطراف لثه
  • استفاده از دهان شویه های مخصوص ایمپلنت دندان
  • مراجعه به موقع به دندانپزشک در صورت مشاهده اولین علایم عفونت و التهاب لثه برای جلوگیری از پیشرفت بیماری
  • مراجعات منظم به دندانپزشک به صورت منظم و دوره ای برای جلوگیری و کنترل عفونت هایی که ممکن است بیمار در جریان آن قرار نگیرد.

ایمپلنت دندان یکی از روش های محبوب و پرطرفدار برای پرکردن جای خالی دندان هایی است که به هر صورت از بین رفته اند. ولی در کنار مزایای زیاد این روش می خواهیم به مشکلات ایمپلنت دندان نیز پرداخته تا با آگاهی یافتن از این مشکلات، فرد بتواند تصمیم درستی را بگیرد. از آن جایی که ایمپلنت دندان جزو روش های تهاجمی و جراحی برای کاشت دندان است، وجود این عوارض نیز اجتناب ناپذیر می باشد. مشکلات ایمپلنت دندان را می توان به ساده ترین مشکلات و سخت ترین آن ها تقسیم بندی نمود. با این مرزبندی، فرد می داند که احتمال بروز چه عوارضی را باید بعد از ایمپلنت دندان حتمی و یا نادر دانسته و آمادگی لازم را برای رویارویی با این مسایل کسب نماید. بنابراین در صورتی که قصد انجام جراحی ایمپلنت دندان را دارید بهتر است تا انتها با ما همراه باشید.

مشکلات استفاده از تکنیک های بد جراحی

یکی از مهم ترین تصمیماتی که فرد در روند درمان با ایمپلنت دندان می گیرد، انتخاب جراح می باشد. جراح ایمپلنتیست باید مجوزهای لازم و معتبر را برای انجام این نوع جراحی کسب کرده باشد تا شرایط لازم برای این جراحی را داشته باشد. جراح باید با تکنیک های جراحی آشنایی کامل داشته و بتواند در صورت لزوم از سایر درمان های جانبی نیز برای رفع مشکلات احتمالی بوجود آمده در حین درمان استفاده نماید. در صورتی که آشنایی با این روش ها و نیز تکنیک های استریل، ضدعفونی و … به اندازه کافی نباشد می تواند بدترین ساده ترین مشکل ایمپلنت دندان که عفونت است و بدترین آن که پس زدن ایمپلنت می باشد را به همراه داشته باشد. عدم جایگذاری مناسب و صحیح پایه، شل بودن و لق زدن ایمپلنت دندان و .. از جمله عوارضی است که در اثر انتخاب نامناسب جراح برای فرد ایجاد خواهد شد.

 

بدترین و ساده ترین مشکلات ایمپلنت از لحاظ ساختاری

همانطور که می دانید ایمپلنت دندان از سه جزء تشکیل شده است. قسمت پایه که به عنوان ریشه دندان عمل می کند، اباتمنت که واسط بین تاج دندان و پایه است و در نهایت تاج دندان که بیرونی ترین قسمت ایمپلنت دندان به شمار می رود. همه این قطعات برای اینکه مانند دندان طبیعی عمل نمایند، از سخت ترین و سازگارترین مواد با بدن ساخته شده اند. ولی در هر صورت عواملی می تواند باعث از بین رفتن و ایجاد مشکلات ساده و سخت در این مرحله شوند. یکی از این عوامل دندان قروچه است که باعث ساییدگی روکش دندان و در نتیجه نیاز به تعویض آن خواهد شد. این مورد می تواند جزو ساده ترین مشکلات به شمار رود.

در صورتی که دندان های جانبی دچار عفونت شده باشند، ممکن است این عفونت به دندان ایمپلنت شده و لثه مجاور و پایه آن نفوذ کرده و باعث لق شدن پایه شود. این مشکل می تواند جزو بدترین مشکل ایمپلنت دندان به شمار رود، زیرا در صورت عدم بی توجهی یا ناآگاهی باعث شکست روند درمان می شود. همچنین با وجود مواد سخت بکار رفته در ساختار ایمپلنت دندان، ممکن است فشار و یا ضربات بیش از حد باعث ترک خوردن و حتی شکستن تاج دندان شوند که باید به سرعت تعویض شود تا از بروز عوارض بعدی مانند عفونت و … جلوگیری شود.

مشکلات ایمپلنت دندان در دوره بعد از قرار دادن پایه

یکی دیگر از مراحل مهمی که نقش زیادی در نتیجه ایمپلنت دندان دارد، مرحله بعد از کاشت پایه و جوش خوردن استخوان فک با آن می باشد. در این مرحله انتخاب دندانپزشک و مراقبت های بعد از آن نقش مهمی در ایجاد ساده ترین و بدترین مشکلات ایمپلنت دندان دارد. مرحله کاشت پایه طی عمل جراحی انجام می شود، بنابراین یک روش تهاجمی بوده و عوارض زیادی را در صورت عدم رعایت مراقبت ها می تواند به دنبال داشته باشد. در این قسمت به اهم این عوارض می پردازیم:

احتمال عفونت در ناحیه جراحی

یکی از مشکلاتی که در این مرحله ممکن است ایجاد شود، عفونت ناحیه جراحی می باشد. این عفونت می تواند در اثر دو عامل ایجاد شود. عامل اول بی احتیاطی و عدم مهارت دندانپزشک در استریل نمودن و ضدعفونی کردن نایحه جراحی و در استفاده از ابزاری است که ممکن است به طور صحیح ضدعفونی نشده باشند ایجاد شود. عامل دوم مربوط به مراقبت هایی است که بعد از جراحی باید توسط بیمار انجام شود.

این مرحله یکی از مراحل حساس و سرنوشت ساز به شمار می رود. در هر صورت برای رفع این مشکل می توان از روش هایی مانند مصرف آنتی بیوتیک، جراحی، لیزر تراپی، پاکسازی بافت لثه، برداشتن بافت یا درمان های ضد میکروبی استفاده نمود. اینکه کدام روش مناسب می باشد بنا به تشخیص دندانپزشک و با توجه به عمق مشکل است. در مواردی که عفونت در سطح پایین تری قرار دارد، ممکن است استفاده از دهانشویه مخصوص نیز برای رفع آن کافی باشد.

آسیب دیدگی رشته های عصبی در فک پایین

یکی دیگر از عوارض ایمپلنت دندان که می تواند به عنوان یکی از بدترین مشکل ایمپلنت دندان به حساب آید، آسیبی است که به رشته های عصبی در حین قرار دادن پایه در دندان های فک پایین وارد می شود. زیرا رشته های عصبی مهمی در فک پایین وجود دارد که در زمان کاشت دندان باید به آن ها توجه زیادی نمود. این عارضه در اثر بی تجربگی و عدم مهارت دندانپزشک ایجاد می شود. به این صورت که در زمان کاشت پایه و پیچ نمودن آن به استخوان فک، رشته های عصبی این ناحیه دچار آسیب و فشار شوند. علایمی مانند درد، بی حسی موضعی و خارش در ناحیه لثه، لب ها و چانه می تواند نشان دهنده بروز این مشکل باشد. البته باید گفت این مورد نادر بوده و احتمال بروز آن بسیار کم می باشد.

مشکلات سینوسی در فک بالا

سینوس ها حفره هایی هستند که در فک بالا قرار می گیرند. در صورتی که دندانی را در فک بالا از دست داده باشید، احتمال پر شدن این حفرات با سینوس بسیار زیاد است. زیرا ریشه بسیاری از سینوس ها در این قسمت قرار دارد. عموما در مواردی که دندان در فک بالا قرار داشته باشد، ممکن است به درمان جانبی لیفت سینوس نیاز باشد. مهارت و تخصص دندانپزشک و نیز مراقبت های بعد از جراحی نقش مهمی در پیشگیری از بروز مشکل در این ناحیه دارد. در مواردی حتی عطسه و سرفه نیز می تواند نقش مخربی در این مورد داشته باشد. بهتر است در صورتی که نیاز به لیفت سینوس داشتید، در انتخاب دندانپزشک دقت بیشتری به خرج داده و مراقبت های بعد از درمان را به درستی رعایت کنید. در صورت توجه به این دو مورد از بروز بسیاری از مشکلات در این زمینه جلوگیری خواهید کرد.

لق شدن پایه

یکی از مواردی که می تواند بدترین مشکل ایمپلنت دندان به شمار رود، لق شدن فیکسچر و یا پایه می باشد. این مشکل نیز در اثر عدم مهارت دندانپزشک و عدم رعایت مراقبت های لازم از سوی بیمار ایجاد می شود. به این ترتیب که ممکن است دندانپزشک در نحوه پیچ کردن پایه به استخوان فک دقت کافی را نداشته و به شکل نامناسبی این کار انجام شده باشد. در این صورت پایه به استخوان فک جوش نخورده و باعث شکست این درمان خواهد شد. در مواردی نیز ممکن است استخوان فک تراکم کافی را برای جوش خوردن با پایه ایمپلنت دندان نداشته باشد. عدم رعایت نکات بهداشتی و تغذیه ای از سوی بیمار نیز باعث لق شدن پایه ایمپلنت دندان می شود. بعد از جراحی باید به مدت 5 تا 7 ماه مراقبت های بعد از درمان انجام گیرد تا مانع از این مشکل شود.

 

سایر مشکلات ایمپلنت دندان

در این قسمت به عوارض محدود و مشکلات ایمپلنت دندان که می تواند ساده تر باشد، اشاره می کنیم. این عوارض عبارتند از درد، تورم، خونریزی و … که با روش های ساده تر مانند استفاده از کمپرس یخ و داروهای مسکن و … آن ها را مهار کرد.

کاشت دندان در تهران

برای انجام خدمات ایمپلنت دندان در تهران و همچنین اطلاع از قیمت کاشت دندان در تهران می توانید به کلینیک ایمپلنت تهران دکتر دهقان مراجعه داشته باشید .

ارسال یک دیدگاه

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره همراه خود را وارد کنید