کلینیک دندانپزشکی دکتر وحید دهقان > دسته‌بندی نشده > ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان به چه عواملی بستگی دارد؟

ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان به چه عواملی بستگی دارد؟

عناوین محتوایی که می خوانیم .

یکی از موضوعاتی که بعد از انجام کامپوزیت دندان پیش می آید، ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان است. از آنجایی که کامپوزیت دندان در مقابل لکه پذیری

و تغییر رنگ روکش مقاومت کمتری نسبت به روش هایی مانند لمینت دندان دارد، این نگرانی همواره وجود دارد. هرچند با پیشرفت علم در حوزه دندانپزشکی این مشکل تا حدود زیادی برطرف شده و حساست روکش کامپوزیت دندان نسبت به عوامل مخرب کاهش یافته است. یکی از بهترین اقدامات برای جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت دندان، آشنایی با عوامل ایجاد این مشکل و پیشگیری از بروز این عوامل می باشد. در این مقاله می خواهیم با این عوامل آشنا شده و سپس راه حل و راهکارهای پیشگیری از آن را نیز بیان کنیم. با توجه به ماندگاری بالای کامپوزیت دندان، این مراقبت ها می تواند مفید واقع شده و زیبایی و شفافیت روکش کامپوزیت دندان را تا سال ها تضمین نماید.

عوامل کاهش دهنده ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان

همانطور که گفتیم آشنایی با عوامل از بین برنده و کاهنده ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان، می تواند فرد را در جلوگیری از این مشکل کمک نماید. در این قسمت به این عوامل خواهیم پرداخت:

آسیب به دندان بعد از نصب روکش کامپوزیت دندان

در صورتی که دندان بعد از نصب روکش دچار آسیب شود، تغییر رنگ روکش کامپوزیت دندان حتمی خواهد بود. ممکن است عواملی مانند برخورد شی با دندان و یا سانحه و تصادفات باعث ایجاد این مشکل شوند. در این صورت دندان های زیر روکش دچار آسیب جدی می شوند. در اثر آسیب دیدن، ممکن است عاج دندان فرسوده شود و به تدریج رنگ دندان نیز تغییر کند. از آنجایی که روکش کامپوزیت دندان از یک سطح نازک تشکیل شده است، این تغییر رنگ مشخص می شود. که این علت عدم ماندگاری رنگ بعد از کامپوزیت دندان می گردد. برای رفع این مشکل بایستی روکش کامپوزیت دندان جدا شده، دندان آسیب دیده ترمیم و سپس روکش بر روی دندان قرار گیرد. بهتر است سریعا به دندانپزشک مراجعه نمایید تا از عمیق شدن مشکل جلوگیری شود و دندان تغییر رنگ یافته اصلاح و درمان شود.

ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان 875420013965512

مواد تشکیل دهنده ونیر کامپوزیت دندان

در گذشته مواد تشکیل دهنده ونیر کامپوزیت دندان از سرامیک نبوده است. این مواد قدیمی دربرابر تغییر رنگ بسیار ضعیف عمل می نمایند و در صورت کوچک ترین بی ملاحظگی ممکن است ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان به شدت پایین بیاید. بنابراین افرادی که در گذشته دندان های خود را روکش کامپوزیت نموده اند، بهتر است مواد ونیر جدید را جایگزین مواد قبلی نمایند تا سرعت تغییر رنگ کامپوزیت دندان پایین بیاید. از آنجایی که تعویض روکش کامپوزیت دندان بسیار راحت تر از درمان های دیگر می باشد، این روش توصیه می شود. ونیر های سرامیکی با توجه به مقاومت زیاد در برابر تغییر رنگ برای روکش کامپوزیت دندان مناسب تر می باشد. این نوع مواد به سرعت تغییر رنگ نمی دهند. مقاومت بالای انواع سرامیکی ونیر در برابر ضربه و فشار نیز بالاتر است و به راحتی دچار لب پر شدن و یا شکستگی نخواهد شد.

مراقبت های تغذیه ای

یکی از موارد مهم در ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان، رعایت نکات تغذیه ای می باشد. مصرف مداوم مواد غذایی و نوشیدنی های رنگی باعث می شود تا رنگ کامپوزیت دندان به سرعت تغییر کند. بایستی در مورد کامپوزیت دندان به علت مقاومت کم آن در برابر تغییر رنگ، ملاحظات بیشتری را در مصرف مواد و نوشیدنی های رنگی به عمل آورد. بعد از مصرف مواد غذایی سس دار و نوشیدنی ها بایستی سریعا دندان ها را مسواک زده و بشویید. مسواک زدن مرتب غیر از جلوگیری از تغییر رنگ باعث پیشگیری از عفونت در دندان ها و لثه نیز می شود. بایستی به صورت مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده نمایید. در صورت عدم دسترسی به مسواک بهتر است آب زیادی بنوشید تا اثر رنگ از بین برود. به این ترتیب ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان تا حدود زیادی بالا خواهد رفت و می توانید تا سال ها از طرح لبخند زیبا لذت ببرید.

بالارفتن لثه

با افزایش سن خط لثه به سمت بیرون کشیده می شود. این امر طبیعی بوده و به مرور زمان اتفاق می افتد. این موضوع برای افرادی که کامپوزیت دندان انجام داده اند بسیار مهم می شود. زیرا بالا رفتن لثه باعث گیر افتادن ذرات غذا در مرز بین لثه و کامپوزیت دندان می شود. غیر از اینکه این مشکل می تواند باعث عفونت دندان های زیرین شود، باعث آشکار شدن چسب زیر روکش شده و مواد چسب به مرور زمان رنگ بگیرند. در این حالت خود ونیر کامپوزیت دندان رنگ پذیری نخواهد داشت و این چسب نگهدارنده است که بدرنگ می شود. برای رفع این مشکل بایستی سریعا به دندانپزشک مراجعه نمایید تا اقدامات درمانی مناسب انجام گیرد. مراجعات منظم و به موقع به دندانپزشک بعد از نصب روکش، نقش مهمی در ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان دارد. زیرا این گونه مشکلات شناسایی شده و از پیشروی زیاد آن جلوگیری می شود.

روش های درمانی برای تغییر رنگ کامپوزیت دندان

برای حفظ ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان بهتر است با روش های درمان و پیشگیری از بروز این مشکل آشنا شویم:

اصلاح روکش در صورت مصرف مواد غذایی رنگی

در صورتی که روکش کامپوزیت دندان در اثر مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های رنگی دچار بدرنگی شده باشد، بهتر است به دندانپزشک مراجعه شود. بهترین راهکار برای حل این مشکل پولیش مجدد ونیر کامپوزیت دندان است. با یان کار مجددا روکش به حالت قبل درآمده و شفافیت و زیبایی خود را بدست می آورد.

درمان تغییر رنگ در اثر وجود سوراخ های ریز

در صورتی که به هر دلیل اعم از وجود سوراخ های ریز در فاصله بین لثه و روکش و یا بالارفتن لثه، چسب روکش دچار تغییر رنگ شده باشد، می توان با پر کردن این فاصله و پوشاندن سوراخ های ریز میکروسکوپیک این مشکل را برطرف نمود. در صورتی که مشکل عمیق تر باشد و بدرنگی روکش با این ترفندها از بین نرود، مجبور به تعویض ونیر کامپوزیت دندان خواهید شد.

ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان 8476541354500139

آشنایی با روش های افزایش ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان

حال که با علل تغییر رنگ و نیز درمان ها و اقدامات لازم بعد از ایجاد این مشکل آشنا شدیم، بهتر است با روش هایی که ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان را افزایش می دهد نیز آشنا شویم. همواره تاکید می شود پیشگیری بهتر از درمان است و بهتر است این توصیه ها را برای جلوگیری از ایجاد بدرنگی روکش کامپوزیت دندان رعایت نمایید:

مراقبت های بهداشتی

بعد از نصب روکش کامپوزیت دندان یاستی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به هیچ عنوان فراموش نشود. این نوع روکش ها در مقابل رنگ، مقاومت زیادی نشان نمی دهند و ممکن است به سرعت دچار بدرنگی و زرد شدن روکش شوید. بهتر است بعد از هر وعده غذایی دندان ها را مسواک زده و برای حفاظت از لثه نیز به صورت مرتب نخ دندان استفاده نمایید. نوع مسواک و خمیر دندان نیز باید به صورت صحیح و مناسب انتخاب شود. مسواک های زبر باعث از بین رفتن جلای روکش شده و سطح آن را کدر می کند. بهتر است از مسواک های نرم استفاده شود. نوع خمیر دندان نیز نباید طوری انتخاب شود که حاوی مواد سفید کننده و .. باشد؛ زیرا باعث از بین رفتن شفافیت روکش خواهد شد.

عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی

مصرف دخانیات از جمله سیگار باعث بدرنگی و زرد شدن دندان ها می شود. بعد از نصب روکش کامپوزیت دندان به علت مقاومت کمتر این نوع روکش به لکه پذیری، بایستی مصرف دخانیات را به حداقل ممکن رسانده و در صورت امکان ترک نمایید. غیر از بدرنگ شدن روکش، مصرف دخانیات می تواند باعث پوسیدگی دندان های زیر روکش کامپوزیت دندان گردد. از آنجایی که ونیر کامپوزیت دندان بسیار نازک است، هر گونه تغییر در سطح زیرین روکش کاملا مشخص می شود. در نتیجه این پوسیدگی ها نیز باعث بدرنگ نشان دادن روکش خواهد شد. مصرف مشروبات الکلی به علت رنگ زیاد این مواد تاثیر مخربی در رنگ روکش کامپوزیت دندان خواهد گذاشت. بهتر است تا حد امکان از مصرف این نوع مواد خودداری نموده و در غیر این صورت مقدار آن را به حداقل برسانید.

مراجعات منظم به دندانپزشک

یکی از راه های پیشگیری از بدرنگ شدن روکش کامپوزیت دندان، مراجعات منظم به دندانپزشک است. دندانپزشک وضعیت کل دندان ها را بررسی نموده و قسمت هایی که برای بیمار امکان دسترسی نمی باشد، تمیز و ضدعفونی می کند. این کار مانع گسترش عفونت به سایر دندان ها شده و بهترین راه برای پیشگیری از تغییر رنگ روکش می باشد.

کلام آخر:

لکه پذیری و رنگ گرفتن سریع روکش کامپوزیت دندان یکی از معایب این روش به شمار می رود. در کنار مزایا زیاد آن می توان با مراقبت ها و رعایت نکاتی، این مشکل را به حداقل خود رساند. بهتر است بعد از نصب روکش کامپوزیت دندان، مراقبت هایی که گفته شد رعایت شود تا ماندگاری رنگ در کامپوزیت دندان به حداکثر خود برسد. مسواک زدن مرتب و روزانه در کنار استفاده از نخ دندان، عدم مصرف نوشیدنی ها و مشروبات رنگی، عدم مصرف دخانیات، جلوگیری از ورود ضربه و فشار به روکش دندان از جمله اقداماتی است که می توان برای ماندگار تر کردن رنگ روکش انجام داد.

 


مطلب فوق توسط نویسندگان ایمپلنت تهران با استفاده از منابع علمی تحت وب و کتب علمی نگارش شده است. و همانطور که میدانید که مباحث علمی نیاز به مشاوره جدی پزشک دارد ، هیچگونه مسئولیتی عهده دار ایمپلنت تهران نمیباشد. (دکتر دهقان)

ارسال یک دیدگاه