عفونت یکی از عوارض شایع اغلب جراحی ها می باشد، ولی اینکه علایم عفونت ایمپلنت دندان چیست؟ می تواند یکی از سوالاتی باشد که برای افرادی که این روش درمانی را استفاده می نمایند پیش آید. در این مقاله می خواهیم به این مطلب پرداخته و این علایم را به صورت تفصیلی توضیح دهیم. ابتدا می خواهیم در مورد علل ایجاد عفونت بعد از ایمپلنت دندان مطالبی را بیان نماییم تا ابتدا راه های انتقال عفونت را دانسه و سپس علایم آن را بشناسیم. در برخی موارد عفونت دندان بسیار ناچیز بوده و با مصرف دوره ای آنتی بیوتیک درمان می شود. ولی همین عفونت جزیی در صورت نادیده گرفتن می تواند به مشکل بزرگی تبدیل شود. حتی در مواقعی ممکن است ایمپلنت دندان را به سمت شکست و عدم موفقیت سوق دهد. پس لازم است فرد با خطرات و مشکلات ایمپلنت دندان آشنا شود.
علل ایجاد عفونت بعد از ایمپلنت دندان
همانطور که می دانیم ایمپلنت دندان شامل سه مرحله متفاوت می باشد. در هر یک از این مراحل احتمال ورود باکتری و میکروب به قسمت دندان زیاد بوده و ممکن است در صورت عدم رعایت مسایل بهداشتی مکان مناسبی برای آن ها باشد. در مرحله اول که شامل برش لثه و قرار دادن پایه به عنوان ریشه در آن است، احتمال عفونت زیاد می باشد. معمولا باز شدن قسمتی از لثه می تواند برای رشد باکتری ها مکان بسیار مناسبی باشد . وجود رطوبت و گرما در این مکان می تواند رشد میکروب ها را تسریع نماید. به همین دلیل نیاز است مصرف انتی بیوتیک به صورت منظم و دوره ای مصرف شود تا پیشگیری لازم به عمل آید. مرحله بعد که قرار دادن ابانمنت است نیز موقعیت مناسبی برای ورود میکروب به دندان ها است. فاصله بین ابانمنت و تاج دندان می تواند مکانی برای ورود و رشد باکتری و میکروب است.
به همین دلیل نیز نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داریم. مرحله نهایی که مربوط به قرار دادن تاج دندان است. در این مرحله دیگر دندان کاشته شده و نیاز است مراقبت های بعد از جراحی به صورت کامل و مرتب انجام شود. این مراقبت ها تاثیر زیادی در موفقیت ایمپلنت دندان خواهد داشت. استفاده از مسواک و نخ دندان و نیز دهانشویه مخصوص به هیچ عنوان نباید فراموش شود. استفاده از این اضلاع مثلث سلامن دهان و دندان می تواند از عفونت های بعد از ایمپلنت جلوگیری نماید. یکی دیگر از موارد ایجاد عفونت در دندان ها، عفونت لثه و بیماری های لثه است. این موضوع قبل از انجام ایمپلنت باید توسط جراح مورد بررسی قرار گیرد. بیماری های لثه می تواند ایمپلنت دندان را با شکست مواجه نماید. نیاز است ابتدا این بیماری ها درمان و سپس ایمپلنت کاشته شود.
آشنایی با علایم عفونت ایمپلنت دندان
در این قسمت می خواهیم علایم عفونت دندان را توضیح دهیم تا در صورت مشاهده این علایم به سرعت به دندانپزشک اطلاع دهید تا جلوی پیشرفت ان گرفته شود.
- خونریزی یکی از عوارض ایمپلنت دندان می باشد. معمولا در 24 ساعت اول خونریزی قطع می شود. در صورت ادامه خونریزی امکان عفونت دندان وجود دارد. نیاز است به دندانپزشک اطلاع دهید تا بهترین کار را انجام دهید.
- یکی دیگر از علایم مهم عفونت ایمپلنت دندان را می توان دمای بالای بدن دانست. در صورتی که بیش از یک روز تب داشتید، می توان به وجود عفونت در بدن شک کرد و نیاز به بررسی دارد.
- درد و ناراحتی جزو جدایی ناپذیر در هر جراحی می باشد که با مصرف مسکن برطرف می گردد. در صورتی که درد تداوم داشت و با مصرف دارو نیز متوقف نگردید، احتمالا دچار عفونت شدید.
- تورم و التهاب نیز می تواند بعد از هر جراحی رخ دهد و میزان آن مهم است. در صورتی که میزان ورم ناحیه جراحی زیاد باشد، می توان به وجود عفونت پی برد.
علایم دیگر عفونت بعد از ایمپلنت دندان را می توان به بوی بد دهان، احساس طعم آزاردهنده در دهان، خروج ترشحات خونی و قرمزی زیاد در ناحیه جراحی تعمیم داد. این علایم نشان می دهد که دندان در اثر ایمپلنت دچار عفونت شدید شده است و باید درمان شود. در صورتی که آن ها را جدی نشمرده و با مشاهده آن ها درمان های لازم و سریع را انجام ندهید، با مشکلات بیشتری گریبان گیر خواهید شد.ممکن است عفونت به بقیه قسمت های دهان نفوذ کرده و حتی وارد جریان خون شود. این وضعیت می تواند مخاطره آمیز باشد. پس نیاز است به محض مشاهده اولین علایم عفونت، سریع به دندانپزشک مراجعه نموده و راهکار های درمانی را دریافت نمایید.
درمان عفونت دندان پس از ایمپلنت
ایمپلنت دندان از جمله روش هایی است که مراقبت های بعد از آن می تواند نقش مهمی در پایداری آن داشته باشد. مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان می تواند غیر از جلوگیری از عفونت دندان ها، از پس زدن ایمپلنت و شکست این روش درمانی پیشگیری نماید. بنابراین توصیه می شود این نکات را جدی بگیرید. زیرا این روش درمانی نیاز به صرف هزینه و زمان زیادی دارد و اگر بعد از اتمام کاشت ایمپلنت، دچار عدم موفقیت این روش گردید، می تواند مشکلات بیشتری را در پی داشته باشد. از جمله روش های مراقبتی استفاده از مثلث بهداشت دهان و دندان است. مسواک، دهانشویه و نخ دندان سه عامل و سه ضلع مثلث می باشند. رعایت بهداشت دهان و دندان غیر از جلوگیری از عفونت می تواند در طول عمر این روش تاثیر گذار باشد. عدم استعمال دخانیات و مشروبات الکلی در کاهش التهاب و جلوگیری از تجمع پلاک در محل دندان تازه ایمپلنت شده بسیار موثر و ضروری می باشد. رعایت رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان می تواند در پیشگیری از ورود ذرات غذا به داخل لثه و احتمال عفونت تاثیر بسزایی داشته باشد.
کلام آخر
ایمپلنت دندان یکی از روش های دائمی جایگزینی دندان های از دست رفته به شمار می رود. ولی عوارضی مانند عفونت می تواند باعث شکست این روش درمانی شود.پاسخ این سوال که علایم عفونت دندان بعد از ایمپلنت دندان چیست می تواند مانع بزرگی در راه ممانعت از عفونت و پس زدن ایمپلنت دندان گردد.
مطلب فوق توسط نویسندگان ایمپلنت تهران با استفاده از منابع علمی تحت وب و کتب علمی نگارش شده است. و همانطور که میدانید که مباحث علمی نیاز به مشاوره جدی پزشک دارد ، هیچگونه مسئولیتی عهده دار ایمپلنت تهران نمیباشد. (دکتر دهقان)