یکی از روش های بازگرداندن دندان های از دست رفته به دهان، ایمپلنت دندان است . در این مقاله می خواهیم مراحل انجام ایمپلنت دندان را مورد بررسی قرار دهیم تا بیشتر با روند انجام کار آشنا شویم. ابتدا می خواهیم به ضرورت انجام ایمپلنت دندان اشاره کنیم. هدف از ایمپلنت دندان غیر از زیبایی می تواند جنبه درمانی نیز داشته باشد. حفظ عملکرد دندان ها در تغذیه نقش موثری خواهد داشت. اکثر بیماری های گوارشی به علت عدم جویدن درست و صحیح غذا ایجاد می شود. عفونت هایی که در این ناحیه به علت نبود دندان و آسیب پذیر بودن لثه ایجاد می شود، می تواند سلامت کلی بدن را به مخاطره بیاندازد. بنابراین اهمیت داشتن دندان های سالم و کامل غیر از جنبه زیبایی بر روی سیستم کلی بدن افراد تاثیر گذار است. حال که به اهمیت موضوع اشاره نمودیم، به بررسی تک تک مراحل انجام ایمپلنت دندان خواهیم پرداخت.
انتخاب جراح و ایمپلنتیست
یکی از مهم ترین و ابتدایی ترین اقدامات، انتخاب بهترین پزشک ایمپلنت دندان می باشد. معمولا در جلسه اول که پزشک معاینه اولیه از دندان ها را انجام می دهد، می توانید مشاوره های لازم را از پزشک دریافت نمایید. عموما در این جلسه جراح روند کلی درمانی را برای بیمار توضیح می دهد. اینکه بتوانید با پزشک ارتباط برقرار نمایید و به کلیه ابهامات بیمار پاسخ داده شود، می تواند نکته مثبتی در این خصوص باشد. پزشک با معاینه و نیز از طریق عکس کلی که با استفاده از اشعه ایکس از دندان ها گرفته می شود می تواند مشکلات پیش رو را برای بیمار توضیح و تبیین نماید. در ضمن آزمایشاتی نیز برای بررسی وضعیت سلامت کلی بیمار تجویز می شود. در این مرحله نیاز است دندانپزشک با پرونده پزشکی بیمار آشنایی داشته باشد تا در روند کلی درمان با مشکلی مواجه نگردد.
قرار دادن پایه ایمپلنت دندان
در صورتی که بنا به تشخیص جراح، می توان جراحی ایمپلنت دندان را بر روی بیمار انجام داد. در این مرحله پایه ایمپلنت بر روی لثه قرار خواهد گرفت. این پایه فلزی در داخل استخوان فک قرار داده شده و پیچ می خورد تا به عنوان ریشه دندان عمل کند. پایه فلزی که فیکسچر نام دارد از جنس تیتانیوم می باشد و بسیار مستحکم است. این جنس در مقابل پوسیدگی هم مقاوم بوده و می تواند مانند یک ریشه طبیعی برای دندان کاربرد داشته باشد. در این مرحله بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد و ممکن است بازه زمانی بین 1 تا 2 ساعت برای این کار در نظر گرفته شود. در این مرحله نیاز است لثه برش داده شود و استخوان فک بوسیله دریل دندانپزشکی سوراخ شود تا بتوان پایه را در داخل آن پیچ نمود. بررسی وضعیت لثه در این مرحله اهمیت زیادی دارد. اینکه بیماری های مانند پریودنتیتیس یا عفونت لثه و … لثه و بافت اطراف آن را درگیر نکرده باشد برای موفقیت جراحی بسیار اهمیت دارد. پس از جراحی باید منتظر ماند تا استخوان اطراف این قطعه را گرفته و به همخوانی لازم دست پیدا کرد. معمولا این دوره طولانی مدت است و بین پنج تا هفت ماه زمان می برد. این روند برای فک پایین که استخوان متراکم تری دارد پنج ماه و برای فک بالا که بافت نرم تری دارد هفت ماه طول خواهد کشید. سپس دندان برای گذاشتن آبانمنت آماده می شود.
قرار دادن ابانمنت بر روی پایه
ابانمنت از جنس سرامیک، فولاد ضد زنگ، طلا یا تیتانیوم می باشد. در این مرحله ابانمنت در داخل ریشه ای که ایجاد شده و به عنوان فیکسچر شناخته می شود پیچ می شود. کاربرد ان برای متصل نمودن تاج دندان به پایه ایمپلنت است. در کل می توان گفت به عنوان حمایت کننده و پشتیبان تاج دندان عمل می نماید تا از افتادن یا ترک خوردن تاج در اثر ضربه جلوگیری نماید. در اصل به عنوان حلقه واسط بین تاج و فیکسچر می باشد.
قرار دادن تاج دائمی بر روی دندان
در این مرحله که مرحله پایانی جراحی ایمپلنت دندان است، تاج دائمی بر روی ریشه دندان گذاشته می شود. این تاج ها از موادی ساخته می شوند که شباهت زیادی به دندان طبیعی دارد. این تاج ها می توانند قابل جابجا شدن یا ثابت طراحی شوند. در حالتی که تاج قابلیت جابجایی دارد می توانید مانند دندان مصنوعی آن را از محل خود برداشته و تمیز نموده و مجددا در محل خود قرار دهید. در تاج ثابت، این دندان روی پایه چسبانده و پیچ می شود و قابلیت جابجایی ندارد هرچند ماندگاری بالاتر و قوی تری نسبت به نوع متحرک خود دارد.
پیوند استخوان
یکی از درمان های اضافی که ممکن است نیاز به انجام باشد، پیوند استخوان است. این درمان برای زمانی است که استخوان تراکم و ارتفاع لازم برای کاشت ایمپلنت دندان را ندارد. در صورت عدم انجام این روش، ممکن است پایه ایمپلنت در اثر جویدن یا آوردن فشار به آن شل شده و باعث عدم نتیجه گیری لازم از این جراحی شود. در این تکنیک، پودر استخوان در نواحی که مورد نیاز است کاشته می شود تا با استخوان فک جوش خورده و شکل مورد نیاز را ایجاد نماید. این پودر استخوان ممکن است از بدن خود بیمار یا یک اهدا کننده و در غیر این صورت از استخوان بدن حیواناتی مانند گاو تهیه و مورد استفاده قرار گیرد. در صورت نیاز به این جراحی، کاشت پایه ایمپلنت دندان به مدت 4 ماه تا یک سال به تعویق خواهد افتاد. ولی انجام این نوع پیوند برای موفقیت آمیز بودن روند درمان ضروری و لازم است.
کلام آخر
با توجه به توضیحات داده شده می توان گفت ایمپلنت دندان یک روش ماندگار و در عین حال طولانی مدت برای جایگزینی دندان های از دست رفته و بازگرداندن زیبایی و سلامتی به افراد است. مهم ترین نکته انتخاب بهترین جراح کاشت دندان در طول این درمان می باشد. مهارت و تخصص پزشک می تواند تاثیر زیادی در موفقیت آمیز بودن این عمل داشته باشد. هزینه این جراحی بالا بوده و بنابراین نیاز است کلیه اقدامات قبل و بعد از جراحی را به دقت انجام داده تا بتوانید برای عمری از داشتن دندان های سالم و کاربردی لذت ببرید.
مطلب فوق توسط نویسندگان ایمپلنت تهران با استفاده از منابع علمی تحت وب و کتب علمی نگارش شده است. و همانطور که میدانید که مباحث علمی نیاز به مشاوره جدی پزشک دارد ، هیچگونه مسئولیتی عهده دار ایمپلنت تهران نمیباشد. (دکتر دهقان)