در این مقاله شما را با روش های درمانی و زیبایی لمینیت و کامپوزیت دندان و روش ها و تفاوتهای آنها آشنا خواهیم کرد.
کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت ماده ای است ترکیبی که اصولا از جنس شیشه و پلاستیک می باشد، از کامپوزیت برای درمان دندان های پوسیده استفاده می شود. در برخی مواقع از کامپوزیت ها برای بهبود ظاهر لبخند افراد نیز استفاده می شود بدین صورت که رنگ دندان ها تغییر می کند ( سفید تر می شود) و ظاهر دندان ها به مرور مرتب می شود. کامپوزیت ها در دو نوع کامپوزیت رزین و ونیر موجود می باشند. برای انجام کامپوزیت، دندان پزشکان اصولا لایه های کامپوزیت را بر روی یکدگیر قرار می دهند و سپس با استفاده از نوعی لامپ پزشکی این لایه ها را سفت می کنند. بعد از این که پروسه لایه گذاری تمام شد، دندان پزشک با مهارت خاص خود به دندان شکل و فرم مناسب می دهد. در نهایت برای این که لکه ای بر روی دندان ها نیوفتد، دندان پزشک برآمدگی های ایجاد شده بر روی دندان را از بین می برد. کامپوزیت استفاده های مختلفی دارد که برخی از آن ها عبارت است از:
1- رفع فضای خالی بین دو دندان
2- برای دندان هایی که دچار لب پریدگی شده اند
3- دندان های پوسیده
4- دندان هایی که کهنه و فرسوده شده اند
5- دندان هایی که دچار شکستگی و ترک خوردگی شده اند
لمینت دندان چیست؟
لمینت ها از لایه های سرامیک ساخته می شوند که به صورت یک لایه چسبناک به دندان اصلی می چسبند. برای ساخت لمینت هیچ نیازی به ساییدن و تراشیدن دندان ها وجود ندارد. در صورتی که دندان پزشک روش خاصی را برای نصب لمینت در نظر بگیرد، ممکن است فقط تغییرات بسیار کمی برای چسباندن دندان بر روی دندان ایجاد کند که این نوع تغییرات هیچ آسیبی به دندان ها وارد نمی کنند. لمینت دارای جنبه ظاهری می باشد و باید به صورت صحیح نیز نصب شود. لمیت ها باید محکم به دندان ها بچسبند تا به خوبی عمل کنند و لبحندی زیبا به فرد هدیه دهند. برای چسباندن اصولا از صمغ هایی که به نور حساس هستند استفاده می شود. چنین موادی با استفاده از اشعه قوی خشک و محکم می شود. همانطور که گفتیم ونیرها لایه های نازکی هستند که به بخش جلویی دندان ها می چسبند تا لبخند فرد زیباتر باشد. لمینت برای کسانی که چند عیب جزئی در دندان هایشان وجود دارد مفید است. معمولا افرادی که دارای دندان شکسته، لک شده، خرد شده و یا دندان ها کج می باشند از لمینت استفاده می کنند. جالب است بدانید که از لمینت ها برای اصلاح فاصله خالی بین دندان ها نیز استفاده شود. لمینت ها در دو نوع ونیر کامپوزیت و ونیر سرامیکی وجود دارند.
ونیر کامپوزیت چیست؟
ونیرهای کامپوزیتی در داخل مطب و توسط دندان پزشک ساخته می شود. وظیفه نصب این نوع لمینت برعهده دندان پزشک است. این کار فقط به یک جلسه درمانی نیاز دارد و بعد از یک جلسه علاوه بر زیبایی لبخندتان، تمامی عیب های دندانتان از بین خواهد رفت.
ونیر سرامیکی چیست؟
ونیر سرامیکی کاربردی شبیه به کامپوزیت دندان دارد اما تفاوت آن ها با کامپوزیت در این است که این نوع ونیرها در آزمایشگاه ساخته می شوند. ونیرهای سرامیکی مانند ناخن های کاشت می باشند زیرا بر روی دندان چسبانده می شوند و اصولا نقش دندان را ایفا می کنند. نصب این نوع لمینت به دو جلسه درمانی نیاز دارد، یک جلسه دندان آماده می شود و قالب گیری می شود و سپس به آزمایشگاه ارسال می شود، در جلسه بعدی نیز لمینت ها بر روی دندان چسبانده می شوند.
تفاوت های لمينيت و کامپوزيت دندان
1- لمینت دندان برای ترمیم دندان هایی که دچار شکستگی و ترک خوردگی شده اند، اصلاح دندان های بد شکل و کج، بهبود دندان هایی که بر اثر ساییدگی کوتاه شده اند، دندان هایی که دارای فاصله می باشند و دندان هایی که دچار تغییر رنگ شده اند مناسب است، اما کامپوزیت برای دندان های خرگوشی، دندان های کج، دندان هایی که تغییر رنگ داده اند، فاصله های جزئی بین دندان ها و دندان هایی که دچار لب پردیگی شده اند مناسب است.
2- ونیر کامپوزیتی در یک جلسه بر روی دندان نصب می شود، اصولا دندان پزشک کمتر از یک ساعت رزین کامپوزیت را شکل می دهد و پولیش می کشد تا لبخند فرد اصلاح شود. ونیر لمینت به دو جلسه درمانی نیاز دارد در جلسه اول دندان های فرد قالب گیری می شوند و اصولا 2 هفته زمان می برد تا لمینت ها به صورت سفارشی ساخته شوند و در جلسه دوم نیز دندان پزشک لمینت را بر روی دندان می چسباند.
3- ونیرهای کامپوزیت نسبت به لمینت ها روش کم تهاجمی می باشند زیرا هیچ گونه آسیبی به ساختار دندان ها وارد نمی شود. در ونیر کامپوزیت هیچ نیازی به تراشیدن دندان ها وجود ندارد. در روش لمینت دندان پزشک مینای دندان را به اندازه ضخامت ونیر پرسلین می تراشد و این تراشیدن سبب می شود تا پوسته لمینت با مینای دندان پیوند محکم تری داشته باشد و عمر آن ها افزایش پیدا کند. در لمینت بدون ونیر نمی توان از دندان طبیعی استفاده کرد زیرا مینای دندان تا حدودی از بین رفته است. شایان ذکر است که فرایند کاشت لمینت برگشت ناپذیر است.
4- طول عمر و دوام لمنیت بیشتر از کامپوزیت می باشد. در صورتی که فردی بهداشت دهان و دندان خود را حفظ کند و از لمینت ها مراقبت کند، لمینت ها تا 12 سال می توانند بدون هیچ مشکلی بر روی دندان های فرد قرار بگیرند و عمر کنند. طول عمر و ماندگاری کامپوزیت ها بین 5 تا 7 سال می باشد. در هر صورت فرد باید به بهداشت دهان و دندان خود توجه کند و به صورت مرتب به دندان پزشک مراجعه کند.
مطلب فوق توسط نویسندگان ایمپلنت تهران با استفاده از منابع علمی تحت وب و کتب علمی نگارش شده است. و همانطور که میدانید که مباحث علمی نیاز به مشاوره جدی پزشک دارد ، هیچگونه مسئولیتی عهده دار ایمپلنت تهران نمیباشد. (دکتر دهقان)