ایمپلنت دندان یکی از راه های درمان طولانی مدت است و ممکن است سوال پیش آید که تعداد جلسات مورد نیاز برای ایمپلنت دندان چند جلسه می باشد. در این مقاله با توضیح مراحل مختلف انجام ایمپلنت دندان به این سوال پاسخ خواهیم داد. در صورتی که فرد به دلایلی مانند تصادف، ضربه ، پوسیدگی، بیماری ها لثه و … یک یا چند دندان خود را از دست بدهد، یکی از روش های بازگرداندن دندان ها ایمپلنت دندان است.می توان گفت اینپلنت دندان یک روش ماندگار و دائمی برای جایگذاری دندان ها به شمار می رود. نکته مهم لزوم مراقبت های بعد از کاشت و رعایت نکات قبل از انجام ایمپلنت دندان می باشد. معمولا عواملی مانند تعدا ایمپلنت های مورد نیاز، میزان تراکم بافت استخوانی و محل مورد نظر برای کاشت دندان از عوامل تاثیر گذار در برآورد تعداد جلسات مورد نیاز برای این روش درمانی به شمار می رود.
بررسی مراحل ایمپلنت دندان
مراحل مختلفی برای کاشت دندان وجود دارد. ابتدا نیاز است برای معاینه و مشاوره به دندانپزشک مراجعه نمایید. پزشک با بررسی وضعیت جسمانی بیمار و پارامترهای مختلف، مدت زمان مورد نیاز برای ایمپلنت دندان را اعلام می نماید. تعداد جلسات بستگی به این دارد که وضعیت استخوان دندان یا سایر موارد تا چه حد مناسب می باشد. معمولا دو جلسه برای کاشت دندان مد نظر قرار می گیرد. این دوجلسه در حالتی است که نیاز به درمان های جانبی دیگری مانند پیوند استخوان نباشد. در این قسمت این دو مرحله را به تفصیل بیان می نماییم.
مرحله اول: نصب پایه یا پست ایمپلنت دندان
در این مرحله، پایه یا پست که از جنس تیتانیوم بوده و مقاومت بالایی در مقابل زنگ زدن و محیط اسیدی دهان دارد، در داخل فک جایگذاری می شود. علت انتخاب تیتانیوم، سازگاری فوق العاده این فلز با بدن است که به راحتی با استخوان فک جوش می خورد. به همین دلیل از این ماده در کاشت ایمپلنت استفاده می شود. برای انجام این کار نیاز به عمل جراحی می باشد که تحت بیهوشی عمومی است. نیاز است قسمتی از لثه برش خورده و پایه در داخل آن قرار گیرد. سپس زمان نیاز داریم تا این پایه و استخوان فک بهم جوش بخورند. این مدت بین 3 تا 9 ماه به طول می انجامد. این بازه زمانی برای افراد با توجه به تراکم استخوان و وضعیت کلی بدن متغیر می باشد. هر چه استخوان سالم تر باشد، موفقیت بالاتر است. تحلیل استخوان نیاز به پیوند استخوان خواهد داشت.
پیوند استخوان برای تزریق پودر استخوان به فضای خالی تحلیل رفته لثه نیاز است. در این حالت دندانپزشک تشخیص می دهد که بافت استخوان برای جوش خوردن با پست کافی نمی باشد و نیاز به بافت متراکم تری است. بنابراین نیاز می باشد که مقداری استخوان به فک اضافه شود. این پودر استخوان را می توان از بدن خود بیمار، از بدن افراد دیگر و … تهیه نمود و در این فضا تزریق کرد. نیاز است 4 تا 6 ماه صبر کنید تا این فاصله پر شود. البته این مدت بستگی به فاصله ای دارد که استخوان فک تحلیل رفته است . در صورتی که کمتر از 3 میلی متر بود، می توان ایمپلنت دندان را در همان جلسه انجام داد. ولی اگر بیشتر از 5 میلی متر باشد، نیاز به صرف زمان داریم. در این مدت پیوند استخوان صورت گرفته و برای جلسه بعدی درمانی ، بستر مورد نیاز آماده است. پس از مراجعه مجدد به دندانپزشک در صورت کسب نتیجه از پیوند استخوان، همان مرحله قبلی که کاشت پست یا پایه بود انجام می شود.
مرحله دوم: قرار دادن ابانمنت
این مرحله پس از جوش خوردن پایه و استخوان فک قابل انجام است. جنس ابانمنت نیز از تیتانیوم می باشد. ابانمنت نقش حمایت کننده از تاج دندان را دارد. وجود آن به عنوان پشتیبانی از تاج و جلوگیری از افتادن آن ضروری است. به همین دلیل از جنس تیتانیوم ساخته می شود تا سازگاری لازم را با استخوان و بدن انسان داشته باشد.
مرحله سوم: نصب تاج دندان
این مرحله نهایی پس از قرار دادن ابانمنت در همان جلسه درمانی انجام می گردد. تاج که از جنس سرامیک و بسیار قوی و مستحکم است، بر روی ابانمنت سوار می شود. جنس تاج مانند مینای دندان است و به همان اندازه استحکام دارد. به راحتی نمی شکند و ترک بر نمی دارد. نیاز به همان مراقبت هایی دارد که برای دندان اصلی باید انجام شود. نیاز است به صورت مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده شود تا جلوی آسیب به ایمپلنت دندان گرفته شود. بیمار نیاز به مراجعات بعدی برای تمیز کردن و پاکسازی ایمپلنت دندان را دارد. باید بر اساس زمان بندی که دندانپزشک انجام می دهد به مطب یا کلینیک مراجعه نموده و اقدامات لازم را انجام دهید.
طول درمان ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان جزو جراحی هایی محسوب می شود که نیاز به زمان دارد. از اولین چلسه درمانی مشخص می شود که این دوره تا چه مدت طول خواهد کشید. میزان تراکم استخوان و اینکه فرد بلافاصله بعد از دست دادن دندان به دندانپزشک مراجعه نماید، می تواند طول درمان ایمپلنت دندان را کاهش دهد. چون همچنان استخوان فک سالم است و نیازی به پیوند استخوان یا تزریق استخوان را نخواهیم داشت. در این صورت در زمان صرفه جویی می شود و مدت جوش خوردن پایه و استخوان کاهش می یابد. از طرفی مراقبت و جلوگیری از عفونت دندان در این دوره بسیار مهم است. مواردی دیده شده است که حتی بعد از کاشت ایمپلنت به دلیل عدم مراقبت صحیح، کاشت دندان با شکست مواجه شده است. بنابراین برای کسب نتیجه و کاهش طول درمان ایمپلنت دندان، رعایت نکات قبل و بعد از کاشت بسیار موثر خواهد بود.
کلام آخر
ایمپلنت دندان یکی از پرهزینه ترین و زمان برترین جراحی ها برای بازگرداندن دندان های از دست رفته می باشد. این روش در صورت انجام صحیح و کاشت درست و نیز انجام مراقبت های لازم می تواند به صورت دائمی جای خالی دندان ها را پر نماید. به همین دلیل این هزینه و مدت زمان ارزش این جراحی را خواهد داشت.
مطلب فوق توسط نویسندگان ایمپلنت تهران با استفاده از منابع علمی تحت وب و کتب علمی نگارش شده است. و همانطور که میدانید که مباحث علمی نیاز به مشاوره جدی پزشک دارد ، هیچگونه مسئولیتی عهده دار ایمپلنت تهران نمیباشد. (دکتر دهقان)