یکی از مزایای ایمپلنت دندان، امکان خوردن غذاهایی می باشد که بدون وجود دندان نمی توانستید آن ها را مصرف نمایید. ولی نکته مهم نحوه تغذیه بعد از ایمپلنت دندان برای مراقبت از ایمپلنت دندان می باشد. همانطور که می دانید ایمپلنت دندان یک عمل جراحی است و نیاز است دوره نقاهت پس از عمل طی شود. بنابراین نحوه تغذیه و نوع مواد غذایی که باید مصرف شود ، می تواند در نتیجه جراحی تاثیر گذار باشد. اگر شما هم جزو افرادی هستید که به تازگی ایمپلنت دندان نموده اید یا در شرف انجام آن هستید و در مورد تغذیه سواال و ابهام دارید، پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا پایان مطالعه نمایید. در این مقاله در خصوص باید ها و نباید های نحوه تغذیه بعد از ایمپلنت دندان توضیحات مفصلی ارائه می شود.
مواد غذایی که در روز اول پس از ایمپلنت دندان می توان استفاده نمود:
معمولا روزهای اول یا هفته های اول بعد از ایمپلنت دندان، جزو حساس ترین روزهای این درمان می باشد. با جوش خوردن پایه تیتانیوم به استخوان این مشکل کم رنگ تر خواهد شد. توصیه می شود بیمار تا مدتی از خوردن غذاهای سخت که نیاز به جویدن زیاد دارد جلوگیری نماید. بهترین غذا برای روز اول پس از جراحی، غذاهای نرم مانند انواع سوپ ها و نیز نوشیدن مایعات می باشد تا آسیبی به لثه و استخوان فک وارد نشود. غذاها نباید گرم باشند و می توانید از نوشیدنی های طبیعی ، غیر قندی و خنک برای شروع تغذیه استفاده نمایید. مهم ترین نکته برای مراقبت از ایمپلنت دندان در این مدت این است که به هیچ عنوان نوشیدنی ها را با نی ننوشید، چون مکش ایجاد شده به محل جراحی آسیب وارد می نماید. انواع سوپ ها نیز طوری طبخ گردد که نیاز به حداقل جویدن باشد.
مواد غذایی که بعد از 24 ساعت اول جراحی ایمپلنت دندان می توان مصرف نمود:
از روز های بعد می توانید غیر از سوپ از سایر غذاها نیز استفاده نمایید. همچنین می توانید سوپ را با تکه های بسیار ریز گوشت یا مرغ طبخ نمایید تا قوای از دست رفته به بدن بازگردد . ولی توصیه می شود در طول هفته اول همچنان از خوردن غذاهای سفت پرهیز نمایید چون احتمال آسیب به لثه و بافت نرم دندان وجود دارد. هرچه مراقبت در این دوران بیشتر باشد، ترمیم و بازسازی بافت استخوان و لثه سریع تر اتفاق خواهد افتاد. در خصوص میوه ها می توان به میوه های نرم مانند موز، هلو، انبه و … اشاره نمود. سایر میوه ها را می توانید به صورت پوره نیز بخورید . مصرف میوه هایی که دانه های ریز دارند مانند توت فرنگی و … به هیچ عنوان توصیه نمی شود. زیرا احتمال گیر کردن در دندان تازه ایمپلنت شده و مشکلات بعدی در این وضعیت وجود دارد. سعی کنید تا می توانید غذاها را به صورت پوره شده مصرف کنید. پوره هایی مانند پوره سیب زمینی یا تخم مرغ رنده شده نیز می تواند پیشنهادات مفیدی در این دوران باشد. خوردن آب خالص و تمیز در این مدت بسیار مفید می باشد زیرا هیدراتاسیون باعث سرعت بخشیدن به روند بهبودی و جلوگیری از سایر اختلالات و عوارض در این مدت خواهد بود. در کنار مواردی که باید برای تغذیه مدنظر قرار داد، بازیابی وضعیت کلی بدن و سلامت عمومی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین توصیه می گردد تمامی وعده ها و میان وعده ها را در برنامه غذایی خود بگنجانید. زیرا این کار باعث برگرداندن انرژی از دست رفته به بدن خواهد شد. سعی کنید از مواد غذایی که سیستم ایمنی بدن را تقویت می نماید بیشتر استفاده نمایید.
مواد غذایی ممنوعه در مدت ریکاوری پس از جراحی ایمپلنت دندان
جراحی ایمپلنت دندان چون در حوزه عمل های مربوط به دهان و دندان می باشد، نیاز است مراقبت های بیشتری معمول گردد. در این قسمت می خواهیم مواد غذایی را که در دوران ریکاوری پس از جراحی ایمپلنت دندان باید پرهیز شود و ممنوع می باشد را توضیح دهیم. مهم ترین و ابتدایی ترین نکته عدم مصرف غذاها و مایعات گرم می باشد. بهتر است مصرف مواد غذایی که قند و شکر دارند را نیز محدود نمایید. مانند نوشابه های گازدار، آب نبات و …. مایعاتی مانند نوشیدنی های الکلی جزو ممنوعات قبل و بعد از جراحی ایمپلنت دندان می باشد. در خصوص میوه جات نیز همانطور که گفتیم میوه های سخت مانند سیب و … باید به صورت پوره مصرف گردد. گاز زدن و زیاد جویدن این نوع میوه ها برای دندان تازه ایمپلنت شده مضر می باشد.
مرکباتی مانند گوجه فرنگی به علت داشتن دانه ها ی ریز برای این مدت ممنوع می باشد. انواع کیک ها و کلوچه ها که مواد نرم دارند ممکن است در بافت نرم استخوان گیر نماید، به همین دلیل سعی کنید این نوع مواد غذایی را محدود نمایید. مصرف تنقلات را به صورت پوره شده توصیه می شود. خوردن چیپس یا پفک نیز در این مدت جزو ممنوعات می باشند. خوراکی های چسبنده مانند آدامس و … در این دوران محدودیت دارد و باید در چند ماه اول کاشت ایمپلنت دندان باید پرهیز شود. در مقابل مواد غذایی که حاوی قند و کربوهیدرات می باشد و ممنوع است، می توانید از عسل طبیعی استفاده نمایید. خاصیت آنتی بیوتیک عسل در ترمیم لثه و کوتاه شدن مدت نقاهت تاثیر زیادی دارد. در نهایت می توان گفت تا 6 ماه بعد از جراحی در انتخاب مواد غذایی احتیاط های لازم را معمول نمایید.
کلام آخر
ایمپلنت دندان جزو جراحی هایی محصوب می شود که رعایت تغذیه قبل و بعد از آن می تواند در سرعت بهبود و موفقیت آمیز بودن این عمل تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. در این مقاله سعی نمودیم مواد غذایی مجاز و غیر مجاز در این دوران را تا حد امکان مورد بررسی قرار دهیم تا با رعایت موارد گفته شده بهترین نتیجه عاید بیمار گردد. سعی کنید در تمامی وعده های غذایی از غذاهای مقوی و مایعات به اندازه کافی و مورد نیاز استفاده نمایید. رعایت موارد فوق مانع وارد آمدن آسیب به بافت اطراف لثه و دندان شده و ریکاوری بدن سریع تر اتفاق می افتد.
مطلب فوق توسط نویسندگان ایمپلنت تهران با استفاده از منابع علمی تحت وب و کتب علمی نگارش شده است. و همانطور که میدانید که مباحث علمی نیاز به مشاوره جدی پزشک دارد ، هیچگونه مسئولیتی عهده دار ایمپلنت تهران نمیباشد. (دکتر دهقان)