ایمپلنت دندان جایگزین ریشه دندان های از دست رفته می شود و مانند دندان های طبیعی عمل می کند.
برخی از افراد به دلایل مختلفی چون افزابش سن، پوسیدگی دندان و اقدام دیر برای ترمیم و دیگر مشکلات به ناچار و ناخواسته تعدادی از دندان هایشان را از دست می دهند، این موضوع علاوه بر اینکه مشکلاتی برای غذا خوردن برای فرد ایجاد می کند از نظر زیباشناختی دندان ها نیز ناراحتی و ناراضایتی به همراه دارد، به همین دلیل افراد از دیرباز به دنبال روشی دائمی برای جایگزینی دندان های از دست رفته خود بوده اند. استفاده از دندان های مصنوعی یا پروتز متحرک روشی بود که تا حدودی می توانست این مشکلات را رفع کند اما هرگز نمی توانست همانند دندان طبیعی عمل کند.
ایمپلنت دندان انقلاب بزرگی بود که در جایگزینی دندان ها ابداع شد. ایمپلنت از جنس تیتانیوم است که با سیستم بدن کاملا سازگاری دارد و به شکل میله باریکی درون استخوان فک قرار می گیرد و به جرات بهترین روش برای جایگزینی دندان های از دست رفته است و در صورت نگهداری صحیح ماندگاری بسیار بالایی دارد.
مراحل مراقبت و انجام ایمپلنت دندان
- قبل از انجام ایمپلنت ، سلامت دندان ها بررسی می شود تا احیانا پوسیدگی نداشته باشند.
- برای جایگذاری ایمپلنت در استخوان فک، انجام یک جراحی که در اصطلاح کاشت دندان گفته می شود، ضروری است.
- چندماه بعد از انجام عمل ایمپلنت، پین تیتانیومی قرار گرفته در استخوان فک، با آن ادغام می شود.
- پس از مدتی و با مطمئن بودن از ادغام مناسب ایمپلنت و استخوان دندان، جراح متخصص می تواند از ایمپلنتها به عنوان بیس استفاده کرده و پروتز دندان را بر روی آنها نصب کند.
کارهایی که باید قبل از انجام ایمپلنت انجام شود.
- پیش از انجام هر کاری، پزشک معالج به مراجعه کننده توضیح می دهد که چگونه برای درمان آماده شود.
- در تشکیل پرونده دندانپزشکی خود، با دقت و توجه به پرسش های مطرح شده پاسخ دهید اگر مطلب مهمی وجود دارد که در پرسشنامه وجود ندارد، حتما آنرا با دندانپزشک خود در میان بگذارید، زیرا میزان موفقیت جراحی ایمپلنت دندان شما در گروه پاسخگویی صحیح به این پرسش هاست.
- قبل از انجام عمل، اطمینان از سلامتی لثه و دندان ها ضروری است. هرگونه پوسیدگی و عفونت در لثه و دندان های مجاور محل قرارگیری ایمپلنت باید درمان شود.
- بعد از اطمینان از سلامت کامل بافتهای دهانی ناحیه جراحی و اطراف آن، نیاز به تهیه یک اسکن رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت (اصطلاحا CBCT یا OPG نامیده می شود) از محل است که توسط مراکز رادیولوژی تخصصی فک و صورت قابل تهیه می باشد.
- جراح به کمک اسکن رادیولوژی ارتفاع و ضخامت استخوان، محل عبور اعصاب مهم، سینوس ها و … را بررسی می کند و بدین طریق بهترین سایز و محل قرار گیری ایمپلنت دندان را مشخص می کند.
- شخصی که قصد انجام ایمپلنت دندان دارد در صورت داشتن شرایط خاص پزشکی مانند فشار خون بالا، سابقه سکته قلبی یا مغزی، سابقه پیوند عضو و… گاهی نیاز تغییر در دوز داروهای دریافتی فعلی و یا به دریافت داروی خاص وجود دارد و در مواردی که فرد به دلیل بیماری زمینه ای مانند مشکلات قلبی تحت نظر پزشک دیگری قرار دارد نیاز به مشورت با پزشک مربوطه نیز وجود دارد.
فرآیند عمل جراحی ایمپلنت دندان
این جراحی اغلب تحت بی حسی موضعی انجام می شود و مدت زمان انجام آن به تعداد و همچنین پیچیدگی شرایط عمل بستگی دارد. ممکن است در یک عمل جراحی چند ایمپلنت دندان قرار داده شود که در این صورت مدت زمان عمل افزایش خواهد یافت. بی حسی موضعی ایجاد شده کاملا موجب از بین رفتن درد دهان شما می شود و در این حالت می توانید در حین عمل بیدار بمانید. برای کاهش اضطراب و استرس در طول عمل استفاده از یک آرام بخش که پزشکتان تجویز می کند، یه شما کمک میکند تا آرام باشید.
در موارد نادر عمل تحت بیهوشی انجام می شود که در اینصورت عمل باید در مراکز خاص با تجهیزات پیشرفته انجام شود .
بعد از بی حسی کامل لثه، جراح یک برش کوچک در لثه شما زده و یک سوراخ در استخوان فک ایجاد میکند و دندان جایگزین در این سوراخ قرار داده می شود.
جایگذاری ایمپلنت و کشیدن دندان آسیب دیده را می توان طی یک جلسه جراحی که به روش ایمپلنت فوری یک جلسه ای مرسوم است، انجام داد. اما این موضوع شرایط خاصی دارد که همیشه قابل انجام نیست و به نظر پزشک معالج بستگی دارد. در غیر این صورت دندانپزشک ایمپلنت چند ماه بعد از کشیدن دندان قرار میدهد تا استخوان فک زمان کافی برای ترمیم خود داشته باشد که معمولا فک بالا ٣-۶ ماه و فک پایین ٢-۴ ماه، زمان مناسبی برای انجام ایمپلنت است.
ایمپلنت دندان می تواند طی یک یا دو مرحله قرار داده شود. در روش یک مرحلهای ایمپلنت، میله و اتصالاتی که بین پروتز و ایمپلنت متصل می شوند همزمان قرار داده شده و بعد از پایان جراحی ضمائم آن در دهان قابل مشاهده است.
در روش دو مرحله ای ابتدا میله آن در زیر لثه جایگذاری می شود که قابل رویت توسط فرد نیست و حدودا دو تا سه ماه برای بهبود کامل لثه و استخوان باید صبر کنیم و بعد از گذشت این مدت طی یک جراحی سبک دیگر اتصالات به آن وصل خواهد شد.
پروتز نهایی در هر دو روش، بعد از دو تا چهار ماه از جراحی آماده می شود.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت دندان
- بعد از اتمام عمل ایمپلنت، بی حسی موضعی چند ساعت طول می کشد تا دهان و دندان به حالت اول خود برگردد برای همین شما نیاز به استراحت دارید تا اثرات بی حسی کاملا به پایان برسد، طی این مدت بنا به تجویز دندانپزشکتان می توانید از مسکن نیز استفاده کنید.
- اگر عملتان با بی حسی موضعی انجام گرفته باشد، می توانید همان روز به خانه بازگردید اما اگر تحت بیهوشی بوده اید تا 24 ساعت نیاز به همراه دارید.
- استفاده از غذاهای نرم تا چند روز بعد از انجام ایمپلنت ضروری است. و تا زمانی که بی حسی حاصل از جراحی کاملا برطرف نشده، به هیچ وجه از غذا و نوشیدنی های داغ استفاده نکنید زیرا ممکن است بدون اینکه خودتان متوجه شوید، دهانتان را بسوزانید.
- بعد از ایمپلنت دندان، مثل همیشه بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، شاید برای مسواک زدن نیاز به یک مسواک مخصوص داشته باشید.
مزایای این درمان نسبت به درمان های دیگر
- شباهت بسیار زیاد ایمپلنت به دندان های طبیعی از مهم ترین مزایای آن است و چون در استخوان فک محکم می شود، ماندگاری بالایی دارد. زیبایی ظاهری و طبیعی ایمپلنت از دلایل محبوبیت آن است.
- وجود دندان لق در دهان موجب کاهش کیفیت صحبت فرد می شود. ایمپلنت با جایگزینی دندان های لق و خراب تاثیر بسیار مثبتی در گفتار و دیگر مشکلات دهانی بیمار دارد. و همه اینها کمکی برای داشتن لبخند و چهره ای زیبا و در نهایت کسب اعتماد به نفس می باشد.
- ایمپلنت دندان یک روش دائمی است که اذیت ها و مشکلات پروتزهای متحرک را ندارد و در واقع یک عضو ثابت در دهان شماست و با مراقبت درست و خوب، یک عمر بدون دردسر شما را همراهی خواهد کرد.
هزینه ایمپلنت دندان
هزینه عمل ایمپلنت دندان به عوامل مختلفی مانند کیفیت، مقدار و محل استخوان: در صورتی که عرض و ارتفاع استخوان در محلی که قرار می گیرد کافی باشد، نیازی به هزینه اضافی نیست اما در صورتی که استخوان دچار تحلیل شده باشد و یا شکل و اندازه آن کافی نباشد نیاز به پیوند استخوان خواهد بود، بستگی دارد. هزینه دقیق انجام ایمپلنت تا زمانی که نیاز واقعی بیمار توسط دندانپزشک ارزیابی نشود، برآورد نمی شود
می توانید برای اطلاع دقیق از هزینه انجام ایمپلنت با یک جلسه مشاوره رایگان به کلینیک تهران جراحی، دکتر دهقان مراجعه کنید در این جلسه مشاوره، متخصصان کلینیک یک برنامه درمانی سفارشی با توجه به شرایطتان برای شما طراحی می کنند و به این ترتیب شما میتوانید از هزینه و قیمت به طور دقیق مطلع شوید.
ایمپلنت برای چه کسانی مناسب نیست؟
- احتمال موفقیت عمل ایمپلنت برای کسانی که درگیر شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند و یا کسانی که سابقه انجام این درمانها را دارند، بسیار پایین است.
- سلامت لثه و استحکام، قدرت و انسجام کافی استخوان های فک باری انجام این عمل، فاکتورهای مهمی هستند.
- موفقیت عمل ایمپلنت در اشخاص سیگاری کمتر است و موجب کاهش امکان موفقیت درمان می شود.
- رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان در ماندگاری ایمپلنت تاثیر بسزایی دارد. برای داشتن طرح لبخند زیبا عمر ایملنت هایتان را بالا ببرید.
- اگر از داروهایی با مشتقات بیس فسفونات استفاده می کنید، این درمان مناسب شما نیست.